Světový úspěch Krokodýlí ZOO Protivín – rozmnožení gaviálů indických



Ve dnech 4. - 6. května 2017 se vylíhlo v Krokodýlí ZOO Protivín celkem 16 zdravých mláďat gaviála indického (Gavialis gangeticus). Jedná se o první odchov v Evropě a zároveň první na světě mimo tropy.

Gaviál indický je velký druh krokodýla (délka až 6m) a jako jediný ze dvaceti tří druhů krokodýlů je specializovaný téměř výhradně na lov ryb, o čemž svědčí na první pohled typické dlouhé úzké čelisti s až 116 zuby (ostatní krokodýlové 64 až 86). Gaviál indický je kriticky ohrožený, neboť v důsledku lidské činnosti je vyhuben na většině lokalit původního výskytu (říční systémy v Pákistánu, Indie, Nepálu, Bangladéše, Bhútánu a Barmy) a přežívá řádově ve stovkách exemplářů v šesti ostrůvkovitých lokalitách, z nichž doložitelně pouze ve dvou se rozmnožuje - Chambal River Sanctuary v Indii a NP Chitwan v Nepálu.

V zoologických zahradách mimo Indii a Nepál se chová vzácně – v Evropě jej chovají  Krokodýlí  farma v Pierrelate ve Francii (6 gaviálů), dánská krokodýlí zoo v Eskilstrupu (2 samice), v Německu ZOO Berlín (3 samice), v ČR ZOO Praha (7 gaviálů) a Krokodýlí ZOO Protivín (aktuálně s odchovem 24 gaviálů, z toho chovná skupina samec Čambal – Ganéša a samice Ganga, Brahmapútra a Indira, dále skupina čtyř polodospělých gaviálů odchovaných v Indii a 16 vlastních mláďat). V USA je zatím chován v deseti zoo a v Asii dle dostupných informací pouze v Indii (42 institucí), v Nepálu a Bangladéši (po jednom zařízení).

Mimo Indii a Nepál se narodil pouze jeden gaviál indický v roce 2016 v přírodním výběhu St. Augustine Alligator Farm na Floridě, kde je tropické podnebí a ve volné přírodě žijí aligátoři severoameričtí a krokodýli američtí. Mimo tropy je tak protivínský odchov první na světě a zároveň první v Evropě.

Krokodýlí ZOO Protivín chová gaviály indické od roku 2011, kdy získala výměnou za zde odchované krokodýly kubánské (Crocodylus  rhombifer) dospělý pár a pětičlennou skupinu mláďat gaviálů z Mádras Crocodile Bank Trust v Indii, v roce 2013 se rozrostla chovná skupina o dvě samice z Néhrú ZOO v Hydebarátu z Indie.

První vejce nakladli gaviálové již v roce 2012, krátce po jejich importu - samice byla zjevně odpářena ještě na farmě v Indii. Inkubace vajec se však nezdařila, zárodky uhynuly v průběhu jejich vývoje, což je častý jev i v chovech v zemích původu. Dalších šest let se protivínská zoo zabývala zlepšováním chovných podmínek tak, aby došlo k rozmnožení gaviálů. Snaha byla korunována úspěchem, když 6. března 2017 samice Ganga nakladla dvacet vajec. Ta byla umístěna do inkubátorů v zázemí zoo a po 59 dnech inkubace se začala líhnout mláďata. Velkým překvapením byl jejich vysoký počet, vylíhlo se jich celkem šestnáct. Díky vlastním zkušenostem a díky informacím ostatních odborníků se v důsledku předpokládané embryonální mortality očekávalo jedno, maximálně tři mláďata.

Malí gaviálové se projevili jako velmi životaschopní, za první tři týdny povyrostli o deset centimetrů, z původních 34 cm na 43, jsou krmeni čtyřikrát týdně živými rybkami, které aktivně loví a počátkem července 2017 již přesáhli délku 50 cm.

Ředitel protivínské zoo Miroslav Procházka se čtrnáct dní po vylíhnutí gaviálů v Protivíně zúčastnil expedice na Chambal River Sanctuary v Indii a zdokumentoval zde asi osmdesát čerstvě vylíhnutých gaviálů, což je doklad toho, že reprodukční cyklus v jihočeské zoo je sladěn s reprodukčním cyklem gaviálů indických v místě jejich domoviny.