Australští krokodýli Johnsonovi (Crocodylus Johnsoni) v ohrožení



Australští vědci zjistili, že v období let 1997 až 2013 poklesla populace krokodýlů Johnsonových ( Crocodylus johnsonii) o neuvěřitelných 70 procent.Zároveň se ukázalo, že v populaci tohoto malého sladkovodního druhu  naprosto absentují subadultní jedinci. 

Příčina ohrožení dříve velmi hojného krokodýla Johnsonova spadá do první poloviny 20. století, kdy byla do Austrálie dovezena ropucha obrovská zvaná aga ( Rhinella marina) původem ze Střední a Jižní Ameriky. Tato ropucha se na severu Austrálie, kde je tropické klima, rychle aklimatizovala a začala se rozšiřovat z plantáží na přírodní lokality.  Dostala se tak v posledních desetiletích na jídelníček sladkovodního krokodýla Johnsonova, s nímž nově příchozí ropucha sdílí stejné životní prostředí. Krokodýli Johnsonovi začali lovit ropuchy a jelikož na ně nejsou fylogeneticky připraveni, ropuchy své predátory hubí jednak tím, že se při ulovení krokodýlem nafukují a   svého nepřítele zadusí a  nebo jej otráví svým toxinem.To se týká především subadultních krokodýlů ve velikosti zhruba 70 až 120 cm, protože juvenilní krokodýli velkou ropuchu agu neuloví a velcí krokodýli ( krokodýl Johnsonův může dorůst až do délky až 3,5 m, ale obvykle zůstavají menší okolo 2m) se s tímto svým úlovkem dokázají vyrovnat.

V případě, že dál bude přetrvávat výskyt ropuchy obrovské v lokalitách krokodýlů Johnsonových, je více než pravděpodobné, že druh se dostane do kritického ohrožení na své existenci, neboť stávající dospělá zvířata se budou sice stále rozmnožovat, ale narození jedinci nestačí dospět.  Stojí tedy před australskými ochranáři nelehký úkol -  zbavit lokality krokodýla Johnsonova zavlečených ropuch.

Krokodýlí ZOO Protivín je jediným chovatelem krokodýla Johnsonova v České republice. V prostorném teráriu chová tři subadultní jedince pocházející z odchovu ZOO Frankfurt nad Mohanem a mladý pár importovaný v roce 2014 přímo z Austrálie. Tato skupina nepříbuzných zvířat může je  základem záchranného chovu tohoto, nyní již ohroženého, druhu krokodýla. 

Crocodylus Johnsonii v Krokodýlí ZOO Protivín